Chilien kasvattaminen kotona tarjoaa piristystä ja haastetta arkeen. Harva tiedostaa, että chilin kasvatus on yllättävän helppoa mikäli sinulla on halussasi kaikki perusasiat! Olitpa sitten ensikertalainen viherpeukalo tai jo kokenut kasvatuksen ystävä niin näillä vinkeillä saat runsaan ja maukkaan sadon suoraan omalta ikkunalaudaltasi tai parvekkeeltasi.
Miksi kannattaa kasvattaa chiliä itse?
Chilin kotikasvatus antaa mahdollisuuden tutustua lukuisiin eksoottisiin lajikkeisiin, nauttia täysin tuoreista podeista ja vastata kaikista kasvatukseen liittyvistä vaiheista itse. Samalla puuhastelu chilin parissa rentouttaa ja antaa palkitsevaa tekemistä vaikka keskellä talveakin sillä jo pelkkä taimien vihreys piristää päivää!
Chilin kasvatuksen vaiheet pähkinänkuoressa
- Siementen kylvö ja idätys
- Vahva taimikasvatus valolla
- Kasvuvaihe ja ravinteet
- Kukinta ja pölytys
- Hedelmien kypsyminen
- Sadonkorjuu ja säilöntä
1. Siementen kylvö: Aikainen lintu chilin syö
Aloita kylvö tammi–helmikuun aikana, jotta taimet ehtivät kasvaa ennen kasvukauden alkua. Käytä kevyttä taimimultaa tai kookoskuitua ja kostuta multa ennen siementen kylvämistä. Kylvä siemenet matalaan syvyyteen ja peitä ohuesti mullalla.
Pidä istutus lämpimässä ja peitä ruukut kirkkaalla kannella tai muovikelmulla, jotta kosteus säilyy. Itämiseen kuluu lajikkeesta riippuen jopa kolme viikkoa joten malta siis mielesi!
2. Taimivaihe: Valaise taimesi hyvin
Itämisen jälkeen taimet kaipaavat paljon valoa. Talvikaudella luonnonvalo ei useinkaan riitä, joten panosta laadukkaaseen LED-kasvivaloon. 16–18 tunnin valo riittää pitämään taimet tanakoina ja terveinä.
Muista aina riittävä tuuletus. Pieni pöytätuulettimen puhallus ehkäisee homeen ja kasvattaa vankkoja varsia. Kastele niukasti sillä liika vesi tukahduttaa juuret nopeasti!
3. Kasvuvaihe: Lisää tilaa ja ravinteita
Kun taimet vahvistuvat, siirrä ne suurempiin ruukkuihin. Käytä ilmavaa, ravinteikasta kasvualustaa (esim. perliittiä tai kookoskuitua sekoitettuna multaan), jotta juuret saavat kaipaamansa tilan ja hapen.
Kasvun tueksi voit antaa laimeaa kasvulannoitetta. Esimerkiksi runsaasti typpeä sisältävää kastelulannoitetta. Näin kasvit haarautuvat ja lehtevät kunnolla ennen kukintaa.
4. Kukinta: Siirry kukkaravinteisiin ja pölytä tarvittaessa
Kukinnan alkaessa kannattaa vaihtaa lannoite fosfori- ja kaliumvoittoiseen kukintaravinteeseen. Näin saat parempia ja runsaampia kukkia sekä mahdollisimman paljon chilihedelmiä.
Sisätiloissa chilejä kannattaa pölyttää kevyesti sormella tai pienellä pensselillä – pieni kosketus kukasta kukkaan edistää sadon muodostumista.
5. Kypsyminen: Odotuksen arvoista
Kukinnan jälkeen alkaa chilin kypsymisvaihe. Podeissa väri muuttuu lajikkeen mukaan punaiseksi, keltaiseksi tai vaikka suklaanruskeaksi. Kypsyminen kestää yleensä muutamasta viikosta jopa pariin kuukauteen. Älä poimi satoa liian aikaisin sillä täysi kypsyys takaa parhaat maut ja tulisuuden.
6. Sadonkorjuu ja säilöminen
Kerää kypsät chilit vähitellen. Satoa voi säilöä monin tavoin:
- Kuivaamalla: Nippu roikkumaan tai kuivuri käyttöön
- Pakastamalla: Pilko ja pakasta sellaisenaan
- Etikkaan/öljyyn säilömällä: Sopii hyvin kastikkeiden pohjaksi
- Chilijauheeksi: Kuivat chilit jauheeksi mausteeksi
Siemenet voi säästää seuraavaan kauteen, mutta huomioi, että hybridilajikkeiden ominaisuudet voivat vaihdella.
Onnistuneen chilin kasvatuksen avain on kärsivällisyys ja säännöllinen hoito. Rohkeasti kokeilemaan – omasta sadosta nauttiminen on varmasti tulisen palkitsevaa!
Löydät lisää kasvatusvinkkejä ja kaikki tarvittavat tarvikkeet hyvin varustelluista puutarhaliikkeistä tai alan verkkokaupoista kuten Cropperilta.

